24. septembar. 2020. | 01:34


Vašingtonski sporazum o ekonomskoj normalizaciji - Politički trik koji će uskoro biti zaboravljenDijalog o ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine, koji je vodio izaslanik predsednika Trampa, Ričard Grenel, nije bio ozbiljan proces niti je doneo prelomni sporazum. Kao što je istaknuto tokom rasprave Mitrovačkog društvenog kluba, sporazum o ekonomskoj normalizaciji koji su u Beloj kući potpisali predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i premijer Kosova, Avdulah Hoti, niko ne shvata ozbiljno. Štaviše, isti će brzo biti zaboravljen i u SAD-u, bez obzira na to da li će Džozef Bajden ili Donald Tramp pobediti na izborima u novembru.

Debata  Mitrovačkog društvenog kluba pod naslovom Proces dijaloga Beograda i Prištine: Trougao konstruktivnih dvosmislenosti, održan je 23. septembra na platformi Zoom. Cilj joj je bio istraživanje uloge SAD-a u procesu dijaloga i implikacije nedavno potpisanog sporazuma u Vašingtonu o nastavku razgovora koje moderira EU. Panelisti su bili Danijel P. Server, profesor prakse upravljanja sukobima na Školi za napredne međunarodne studije Džon Hopkins, i Florijan Biber, profesor istorije i politike Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu. Debatu su moderirali Keleb Vo i Ognjen Gogić iz NVO AKTIV.

Prema profesoru Serveru, budući da nema mnogo napretka u političkom rešenju u ovom trenutku, napredovanje u ekonomskim pitanjima bi mogla biti dobra strategija. Međutim, sporazum potpisan u Vašingtonu je samo mali korak unapred pošto sadrži malo toga što bi doprinelo napretku trenutne situacije. Umesto toga, reč je o političkom triku u službi predizborne kampanje predsednika Trampa i pokušaju ambasadora Grenela da napravi međunarodni spektakl. Međutim, ishod je, po mišljenju profesora Servera, toliko beznačajan da prisustvo predsednika nije bilo neophodno.

Profesor Biber je izneo da Trampova administracija nema stvarni interes za odnose Kosova i Srbije. Budući da Balkan nije visoko na američkoj agendi, sporazum neće imati nikakvu težinu za sledeću administraciju, čak i ako Tramp bude ponovo izabran. Prema njegovom mišljenju, Grenel je imao za cilj da se takmiči sa naporima EU za ponovno pokretanje dijaloga koji je bio nejasan poslednjih nekoliko godina. Sporazum je, u osnovi, ponovio tačke koje su već dogovorene. Ipak, Trampova administracija je odnela pobedu u trci sa EU.

Profesor Server se složio sa tim da je Balkan nisko na listi prioriteta Vašingtona. Međutim, istakao je da je sporazum postavio Beograd i Prištinu u istu liniju sa američkim spoljnopolitičkim željama, što je možda stvorilo probleme za položaj Srbije i Kosova u EU. Slično tome, profesor Biber je spomenuo odredbe sporazuma koje su u suprotnosti sa politikama EU, poput obaveze obe strane da premeste ambasade u Jerusalim.

Po mišljenju profesora Bibera, vašingtonski sporazum se ne može smatrati korakom ka sveobuhvatnom sporazumu u procesu pod okriljem EU. S obzirom na to, on ne veruje da će to kočiti EU napore.

Biber je otišao korak dalje rekavši da trenutno ne vidi „prozor mogućnosti“ za postizanje sveobuhvatnog sporazuma i da je EU u nepovoljnom položaju jer treba da održi proces, ali ne može da ga realizuje na način koji je zadovoljavajuć za sve uključene strane. Profesor Server takođe prepoznaje mogućnost nastavka statusa quo. Međutim, on trenutnu situaciju ne smatra katastrofalnom. Vreme možda nije odgovarajuće za sveobuhvatno rešenje, ali postoji prostor za napredovanje. Po njegovom mišljenju, moguće je odmah se pozabaviti nekim problemima i započeti pripremanje terena za budući sporazum.

Debatu Mitrovačkog društvenog kluba  podržala je kosovska Fondacija za otvoreno društvo.

VIDEO