18. april. 2019. | 03:51


Otvorena diskusija sa britanskim ambasadoromU četvrtak, 18. aprila, NVO Aktiv je imao zadovoljstvo da ugosti britanskog ambasadora, gospodina Rorija O’Konela na otvorenoj diskusiji. Diskusija je organizovana u okviru projekta Kritičko razmišljanje i analiza svetske politike, čiji je cilj bio jačanje razumevanja spoljnopolitičkih dešavanja i njihovog potencijalnog uticaja na Kosovo i Zapadni Balkan. Diskusiju je moderirao šef Odseka za praktične politike NVO Aktiva, Kejleb Vau, a koja je obuhvatila niz tema koje mogu da utiču na unutrašnju dinamiku na Kosovu, koje su se kretale od Bregzta i mogućim opštim izborima u 2019. godini, pa sve do razgraničenja i međuetničkih odnosa na Kosovu.

Odgovarajući na pitanja o poziciji države koju predstavlja na temu razgraničenja, gospodin O’Konel je naglasio izrazito protivljenje takvoj ideji, rekavši uz to da čak ni konačni dogovor ne bi bio dovoljan za podršku takvoj ideji. Takođe je dodao da je diskusija u vezi sa idejom podele je dovela do porasta tenzija, uz značajan uticaj činjenice o nejasnim namerama Beograda i Prištine. Govoreći o severu Kosova, kritikovao je kosovsku Vladu za očigledan nedostatak napora u cilju uspostavljanja bolje komunikacije, naglasivši da ‘’Priština nije učinila skoro ništa kako bi uverila severne opštine o svojim pravim namerama’’.

Vau je takođe postavio O’Konelu pitanje o skorašnjoj izjavi Kancelarije za spoljne poslove i pitanja Komonvelta, koja poziva državljane Ujedinjenog Kraljevstva da izbegavaju posećivanje četiri severne kosovske opštine, na šta je odgovorio da je Kancelarija dala ovakvu preporuku koja nije bazirana na predrasudama o srpskoj zajednici, već na činjenicama o organizovanom kriminalu i političkim tenzijama u tom regionu. Takođe je istakao da je ova preporuka prisutna već nekoliko godina, te da se preporuke sličnog sadržaja u vezi sa savetima za putovanja izdate od strane drugih zapadnih zemalja, zapitavši se koji je razlog takvog medijskog izveštavanja o toj temi. O’Konel je izrazio zabrinutost o nivou prisutne korupcije i međuetničkih tenzija, ali je ostavio prostor za optimizam kada je u pitanju sposobnost kosovskog društva da poštuje i održi prava nevećinskih zajednica.