18. jul. 2019. | 03:50


MSC: Pola decenije debatePovodom svog mini jubileja – pet godina postojanja, Mitrovački društveni klub ugostio je paneliste koji su sumirali rezultate koji su postignuti tokom ovog perioda i ciljeve za naredni: Veru Pulju predstavnicu Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS), Miodraga Milićevića izvršnog direktora NVO Aktiva i Dejana Radivojevića, izvršnog direktora NVO Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC).

„Društveni klubovi pružaju jedinstvenu priliku gde ljudi mogu slobodno da razgovaraju o različitim temama, počev od nekih lakših kulturnih tema, do težih političkih pitanja. Misilimo da je ovaj format razgovora u jednoj neformalnoj atmosferi mnogo ploodonosniji od razgovora za okruglim stolovima na konferencijama. U neformalnoj atmosferi diskusija je mnogo prijatnija, a sa druge strane lakše se iznose i mišljenja i stavovi“, smatra koordinatorka programa Reconnecting Mitrovica, Vera Pulja.

Na obeležavanju petogodišnjice postojanja Mitrovačkog društvenog kluba, kreiranog od strane AKTIV-a 2014. godine i napravljenog na osnovu ideje, potrebe srpske zajednice na severu Kosova, rečeno je da se društveni klub do sada bavio različitim temama, od onih koje su vezane za dijalog Beograda i Prištine, specijalni sud do debate o ubistvu jednog od najeminentnijih političara na severu Kosova, Olivera Ivanovića itd.

„Imali smo preko pedest različitih događaja, preko sto tridest različitih eminentnih i značajnih individualaca, odnosno adekvatnih predstavnika u svojim oblastima koji su bili gosti Mitrovačkog društvenog kluba. Stoga mislimo, tj. težimo da nastavimo u istom duhu“, rekao je Miodrag Milićević, jedan od osnivača ovog koncepta.

NVO Forum za razvoj i multietničku saradnju uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo  prepoznala je Mitrovački društveni klub kao dobar način otvaranja diskusije ka svim zajednicama i obezbeđivanje necenzurisanog dijaloga.

„Na centralnom Kosovu mi ćemo ne replicirati nego, zajedno sa KFOS – om, unaprediti ideju centra građanske energije (CEC). Gračanički CEC obezbeđuje prostor za sve mlade ljude, što je vrlo bitna stvar. To je prostor savremenog tipa koji će omogućiti da sve aktivnosti koje budemo implementirali dopru do krajnjih, ciljnih grupa. Centar građanske energije je novina na centralnom Kosovu, a mi smo prepoznali i Mitrovački društveni klub kao jednu dobru ideju koju treba da negujemo“, istakao je Dejan Radivojević, direktor Foruma za razvoj i multietničku saradnju.

NVO „Aktiv“ će se u okviru svog centra u narednom periodu fokusirati na malo drugačije stvari, kao što su aktivnosti koje promovišu kulturne različitosti i raznovrsne vidove kritike društveno-političkih dešavanja na Kosovu.