24. decembar. 2019. | 10:19


Analiza trendova predstavljena i u BeograduViše od 55% anketiranih ne vidi sebe na Kosovu, 73% njih se protivi razgraničenju, tri četvrtine ispitanika ne sme otvoreno da izrazi svoje političke stavove a 60% njih ne veruje nijednom političaru sa Kosova, glavni su navodi istraživanja "Analiza trendova: stavovi srpske zajednice na Kosovu" koje je NVO Aktiv 18. decembra predstavio u Kući ljudskih prava u Beogradu.

Što se tiče institucija, najveće poverenje među Srbima sa Kosova uživa Vlada Srbije, dok se najmanje veruje Vladi Kosova i misiji EULEX-a.

"Pokušaćemo tamo gde možemo da dopremo i do tih ljudi koji, možda, misle na različit način od onoga što bi bilo mejnstrim ramišljanje među našim ljudima na Kosovu i Metohiji, ali svakako pokušaćemo da razumemo bolje i strahove zebnje ali i očekivanja naroda na KiM", kaže Damjan Jović, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Nikola Jović iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative kaže da Kosovo izaziva veoma emotivne reakcije kod građana.

"Gde god postoji neka od reči povezana sa nezavisnošću, ti scenariji se negativno ocenjuju, što je važno kada se govori o potencijalnom referendumu", rekao je Jović.

Istraživanje Analiza trendova obuhvatilo je 540 ispitanika iz srpske zajednice sa Kosova.