10. februar. 2017. | 4:57


RAZOKVIRAVANJE ISTORIJE, seminar i radionica: „NACIJA I EMANCIPACIJA?“13.02.2017 15:00 Civic energy center Završeno


Moć je globalna a autoritet je lokalan tj. nacionalan“ zaključak je jedne od skorašnjih teorijskih debata koje su objašnjavale savremene političke procese u svetu, obeležene političkim usponom desnih „populističkih“ pokreta u jeku još jedne krize svetskog kapitalizma i političkih institucija koje ga servisiraju i podržavaju.

I zaista, svako od nas, svakoga dana, oseća neizvesnost, strah i neretko očaj zbog naizgled teško razumljivih političkih i ekonomskih procesa, koji presudno određuju uslove našeg života i preživljavanja. Svest o tome da smo uhvaćeni u ekonomsko-političku buru globalnih dimenzija, koja se lokalno razvija u smrtonosne uragane, malo pomaže kod rešavanja svakodnevnih problema. Ipak, istorijske i druge društvene nauke, kao i opšte istorijsko iskustvo čovečanstva, pamte i poznaju prirodu to jest uzročno-posledični smisao i logiku ovakvih događanja. Instiktivno pridržavanje za prvu stabilnu zajednicu koju prepoznajemo na horizontu društvene otuđenosti i usamljenosti u areni tržišne utakmice, čini moć lokalnih ili nacionalnih autoriteta većom i prihvatljivijom. Istorijski se u mnogo navrata pokazalo da je ova vrsta stabilnosti i oslonca upravo najslabija tačka čak i za neko skromno održanje status quo-a a kamoli za poželjnu ili neophodnu promenu. Brojna lična i kolektivna iskustva, kao i oficijelni istorijski  narativi, mogu imati i imaju i drugačije interpretacije ovog odnosa i interakcije ali i te interpretacije su nastale u nekom dominantnom društveno-političkom okviru, koji preovlađujuće utiče na njihovo formiranje i održavanje.  

Na radionici i seminaru u ponedeljak i utorak, zajednički ćemo promišljati ove teme i pokušati da dođemo do zaključaka koji će nam pomoći da analiziramo tj. „rastavimo“ a možda pokušamo i da nanovo sastavimo upravo taj hegemoni „okvir“ kroz koji, posmatramo, pamtimo i objašnjavamo svet oko sebe. Svet koji se proteže od mosta u Mitrovici do onog u Mostaru, onog na Krimu (budućeg) pa do Golden Gate-a...

Izlaganjima na seminaru, od strane profesora i doktoranada istorije: Miloša Damjanovića, Jovana Aleksića, Stefana Lazića, obradićemo neke krucijalne teme za potrebnu diskusiju i analizu. Na radionici koju će voditi Vahida Ramujkić podsetićemo se svega što smo znali ili zaboravili a piše u starim i/ili novim udžbenicima istorije.

Priprema i moderacija seminara: Nebojša Milikić i Miloš Timotijević

Modracija radionice: Vahida Ramujkić

Više o temi i sadržaju seminara, apstrake izlaganja i cv-e izlagača, možete naći na sledećim internet stranicama:

http://reex.rd.gd/sr/node/7

Ostali događaji