20. maj. 2022. | 9:23


Objavljivanje publikacije “Preporuke za okvir politike za sprovođenje Zakona o upotrebi jezika”24.05.2022 11:00 Sirius Hotel, Pristina Završeno


NVO Aktiv organizuje objavljivanje publikacije „Preporuke za okvir politike za sprovođenje Zakona o upotrebi jezika“, koje će se održati 24.05.2022.godine od 11.00 do 13.00, u hotelu Sirius u Prištini. 

Na Kosovu postoje brojni primeri kršenja zagarantovanih jezičkih prava zajednicama koje govore ili se služe srpskim jezikom. Kao rezultat toga, pojedinci i nevećinske zajednice suočavaju se sa različitim izazovima i trpe specifične i ozbiljne posledice kada pokušavaju da pristupe različitim pravima. Publikacija daje kritički presek situacije jezičkih prava nakon skoro dve decenije “ulaganja” u zaštitu jezičkih prava na Kosovu. Nastala je rezultat višemesečnog tematskog istraživanja, analize svih važnih izveštaja, kao i intervjua sa relevantnim pojedincima, ciljnim grupama i institucijama. Tokom događaja biće predstavljena publikacija i njeni nalazi, kao i konkretne preporuke za unapređenje primene Zakona o upotrebi jezika.

Publikacija je nastala u okviru projekta “Jačanje lokalnih glasova za pravičan razvoj (ALVED)” koji sprovode Peaceful Change initiative, People in Need i partneri – NVO Aktiv, Građanske inicijative i Mreža vršnjačkih edukatora (PEN), a uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Ostali događaji