26. mart. 2021. | 1:22


Forum future 2021, 30. i 31. mart30.03.2021 10:00 Civic Energy Center, Mitrovica Završeno


Forum Future 2021 "Jezik kao most"

Dvodnevna konferencija održaće se u Centru Građanske Energije u Severnoj Mitrovici 30. i 31. marta 2021.

Dvadeset godina nakon sukoba, Albanci i Srbi na Kosovu i dalje su uglavnom politički i društveno odvojeni jedni od drugih i nedostaje osećaj zajedničke budućnosti i ciljeva dveju grupa. Kosovsko civilno društvo, u potrazi za sopstvenim ciljevima, često zanemaruje proces pomirenja.

Ulaganje u budućnost zahteva ulaganje u otvoren i iskren dijalog, uz učešće relevantnih stručnjaka, sociologa, etnologa, istoričara, političkih predstavnika, lidera zajednica i drugih pojedinaca, koji imaju dovoljno mogućnosti da utiču na percepciju javnosti.

Ovoga puta bavimo se pitanjem jezičkog jaza koji postoji između kosovskih Albanaca i kosovskih Srba. Ovo pitanje utiče na međuetničke odnose i i sprečava pripadnike obe zajednice, naročito mlađu populaciju, da komunicira i kreira multietničko višejezično društvo.

Cilj konferencije biće pružanje javne i otvorene diskusije o suočavanju sa prošlošću, sadašnjošću i budućim odnosima Srba i Albanaca.

 

Napomena: Broj posetilaca ograničen je zbog pandemijske situacije. Ukoliko želite da budete fizički prisutni u publici molimo vas da se prijavite putem mejla: applications@ngoaktiv.org

Ostali događaji